Úvod / Články / Tipy a rady / Ako si vybrať umývadlo a WC?

Ako si vybrať umývadlo a WC?

 

Rekonštruujete či zariaďujete novú kúpeľňu? Začínate od podlahy, obkladu, no to, čo robí kúpeľňu dokonalou kúpeľňou, príde na rad až potom – sanitárna keramika. Umývadlo, toaletu, čiže iným slovom klozet alebo WC, používate naozaj denno denne, preto by ste pri výbere nemali robiť žiadne kompromisy. Ako sa zorientovať v širokej ponuke? Poradíme vám.

 

Ako si vybrať umývadlo?

 

– Vyberte vhodný model

 

Štandardná šírka umývadiel predstavuje 55 – 65 centimetrov. Na toaletu vám postačí aj 35 centimetrov, veľkolepejšie kúpeľne si môžu dovoliť aj 120 centimetrové modely alebo dvojumývadlá. Ak vám priestorové možnosti dovolia vyberať si, voľte vždy ten väčší model, ktorý vám zaručí viac pohodlia.

Montážna výška je spravidla 80 centimetrov. Vybrať si môžete montované na stenu alebo na skrinku. Odtoková armatúra už v dnešnej dobe nie je vôbec prvok, ktorý by sa musel ukrývať v skrinke. Určite sa preto porozhliadnite aj po modeloch zapustených iba do police, v modernej kúpeľni vyzerajú výborne.

 

– Dbajte na kvalitu materiálu

 

Ak vidíte voľným okom pórovitý materiál, škrabance, hrboľatý povrch či farebné odlišnosti, ruky preč. Kvalitná keramika je hladká na dotyk a vizuálne dokonalá.

Ak si chcete uľahčiť čistenie a starostlivosť o povrchy, investujte do špeciálnych technológií. Ceramic Plus od Villeroy & Boch je pomenovanie špeciálnej technológie na zušľachťovanie glazúry, ktoré odpudzuje vodu a nečistoty – umývadlo či vaňu stačí opláchnuť čistou vodou a máte upratané. Podobne magicky funguje aj WonderGliss od Duravitu – na povrchu sanity sa z vody vytvoria iba malé kvapôčky. Takéto úpravy sa pohybujú v cenových hladinách okolo 80 eur, podľa druhu výrobku a aktuálneho cenníka. Dá sa objednať na väčšinu sanity, pre bližšie informácie však oslovte predajcu.

Lacné imitácie sú raj pre usádzanie vodného kameňa a následne množenie baktérií. A na čistení sa namakáte aj o polovicu viac. Špičkové značky vám zjednodušia život!

 

– Oslovte odborníkov

 

Do najmenšej miestnosti v byte sa snažíme vopchať toho čo najviac – umývadlo, toaletu, vaňu, sprchový kút, skrinku, poličky, práčku, kôš na špinavú bielizeň… Niekedy sa to dá, niekedy je výsledok žalostný. Jediný zaručený spôsob, ako sa vyhnúť fiasku, je obrátiť sa na odborníkov. Dizajnéri v kúpeľňovom štúdiu vám poradia, Uvedomte si, že vy si zariaďujete prvú či druhú kúpeľňu, no ich rukami už prešli desiatky či stovky a skúsenosti sú na nezaplatenie.

 

Aký typ WC je najlepší?

 

Každému vyhovuje niečo iné, to nie je žiadna novinka. No rozhodnúť sa správne pri výbere klozetu vám pomôže zopár parametrov.

– Pohodlné používanie

 

Na výber máte dva základné typy WC mís – stojace a závesné. Pod závesným modelom môžete jednoducho umyť podlahu a opticky priestor odľahčia, niektoré architektonické riešenia však vyžadujú iba stojace toalety – napríklad ak je stena za WC riešená iba sadrokartónovu priečkou. V prípade, že riešite rekonštrukciu panelákovej toalety, vaše možnosti budú obmedzené aj vývodom odpadu WC. Rovný odpad smeruje za WC misu – do steny, spodný odpad, ako už samotný názov napovedá, odvádza nečistoty do podlahy.

– Správne umiestnenie

 

Klozet umiestnený voľne v priestore nie je najšťastnejšie riešenie. Ideálne je aspoň čiastočné súkromie za zástenou, ak riešime toaletu prepojenú s kúpeľňou. I v tomto prípade platí to, čo pri umývadlách, najlepšie vám poradí dizajnér.

– Dokonalá hygiena

 

Nie každý má také priestorové možnosti, aby si doprial aj bidet. Úsporné riešenie predstavujú systém 2 v 1. Technológia Duravit Sensowash sa postará o hygienu intímnych partií po každom použití toalety za pár sekúnd. Pre klozet od Villeroy & Boch s hlbokým splachovaním je v ponuke zase osviežujúca sprška Viclean. Používate ich s diaľkovým ovládaním, úžasne pohodlne a komfortne.

 

Dobré rady:

 

  • Dizajnové superplytké umývadlá vyzerajú neodolateľne, no iba pokiaľ v nich nepotrebujete rýchlo vyprať ponožky alebo okúpať bábätko.
  • Dve umývadlá v jednej kúpeľni znamenajú okrem väčšieho komfortu pri rannej hygiene aj dlhší čas strávený upratovaním.
  • Zbytočne nekombinujte. Ak si vyberiete všetky produkty z jednej série od jedného výrobcu, premeníte kúpeľňu na harmonické, elegantné a nadčasové miesto.

 

Kompletné vybavenie do kúpeľne nájdete v ponuke na našej stránke v sekcii Produkty – Sanitárna keramika .