Úvod / Články / Tipy a rady / Sprchové kúty – ako vyberať?

Sprchové kúty – ako vyberať?

Sprchový kút je ideálnym riešením pre malé kúpeľne. No nielen to! Moderné sprchové kúty sú doslova rajom pre relaxáciu po namáhavom dni alebo naopak, ideálnym miestom na ranné nabitie sa energiou. Sprchový kút sa už dávno neobmedzuje iba na murovanú stenu s odtokom v spodnej časti. Dnes si ho môžete vyskladať úplne podľa svojich predstáv, od vaničky, zásteny, dverí až po masážne trysky. Tak poďme na to!

Začíname

Prvou zásadou pri výbere je tvar sprchového kútu. Sprchový kút v tvare štvrťkruhu je ideálny do malej bytovej kúpeľne, ak však máte k dispozícií dostatočne veľký priestor, voľte radšej pohodlnejší obdĺžnik.  Rozmery pre príjemné sprchovanie jednej osoby sa začínajú niekde pri 100 x 80 centimetrov.

1. Vanička do sprchového kútu

Existujú voľne stojace vaničky s hĺbkou do 200 mm, vysoké vaničky, v ktorých bez problémov okúpete aj malé dieťa, do 400 mm,  nízke vaničky alebo vaničky na podmurovanie, ktoré sa zabudujú do podlahy vašej kúpeľne. V moderných kúpeľniach pri kompletných rekonštrukciách je obľúbený aj podlahový žľab, ktorý necháva vyniknúť obklad a dlažbu kúpeľne. Žľab môže byť vhodný aj vtedy, keď máte problém zohnať presný rozmer vaničky.

2. Zástena

Plast alebo sklo? Pri polkruhových sprchových kútoch sa často používajú tenšie plasty, ideálna hrúbka sa začína okolo 6 mm. Masívne sklá v hrúbke 8 mm predstavujú síce náznak luxusu, sú však naozaj efektné a odolné. Okrem povrchovej úpravy proti vodnému kameňu sledujte aj reliéf skla alebo plastu. Je pravda, že na hladkom skle viac vyniknú kvapky vody a nánosy vodného kameňa, no jeho čistenie je mnohonásobne jednoduchšie ako napríklad čistenie imitácií oroseného skla. Bezrámová zástena je dizajnovo priam dokonalá, no často finančne náročnejšia. Uvedomte si však, že je to investícia na dlhší čas, tak zbytočne nešetrite.

3. Dvere

Otváranie dverí môže byť pántové – otváracie alebo posuvné.

Pri posuvnom musíte myslieť na dôkladné čistenie a premazávanie. Dvere sprchovacieho kúta môžete osadiť aj do niky. Najskôr si však vyberte dvere, až potom murujte niku, aby ste sa vyhli príplatkom za atypické rozmery. Existuje možnosť použiť sprchový kút aj bez dverí tzv. walk-in sprchový kút. Ponúka viaceré výhody, ale nájdu sa aj nevýhody.Viac môžete zistiť v článku: Walk-in sprchové kúty – Klady a zápory

4. Doplnky

Masážne trysky, podsvietenie, parné sprchovacie kúty či stoličky do sprchy… V dnešnej dobe si môžete kúpeľňu zariadiť úplne podľa svojich predstáv a zastrešiť všetky svoje nároky. Nakupujte však iba kvalitné, prvotriedne, značkové produkty. Nielenže sú investíciou na dhlšie obdobie, kúpeľne predsa nerekonštruujeme každý rok, navyše sa jednoducho udržiavajú v bezchybnej hygienickej čistote a ich používanie spĺňa bezpečnostné normy.

Náš TIP

A pokiaľ už máte kút doma, zabezpečte si stierku na sklo. Stačí ak po každom sprchovaní zotriete vodu zo stien a dverí a o údržbu máte postarané!

 

SanSwis sprchové kúty - Black Line MyBath