Úvod / Články / Technológie a benefity značiek / Čistenie sprchového kúta – Viete ako na to?

Čistenie sprchového kúta – Viete ako na to?

Čistenie sprchových kútov. Viete ako na to?

 

Udržiavanie čistoty v kúpeľni je alfou a omegou. Ak sa chceme cítiť v kúpeľni vždy príjemne, nemali by sme pri čistení obísť ani kúsok. Nie vždy sa nám ale chce, napríklad po horúcej sprche čistiť sprchový kút, umývadlo či podlahu a nechávame to na potom. Našťastie výrobcovia myslia aj na tento fakt a vymýšľajú nové technológie, povrchové úpravy a účinné čistiace prostriedky, ktoré nám uľahčia upratovanie sprchového kúta.

Máte sprchový kút alebo otvorený walk-in sprchový kút? Poďme sa spoločne pozrieť aké riešenia pre starostlivosť o sprchové kúty ponúkajú výrobcovia Sanswiss, Hüppe a Ravak.

Sklá sprchových kútov

 

Čistenie pravého skla

Na skle bez povrchovej úpravy steká voda po celej ploche. Vodný kameň sa pri odparovaní vody usadzuje v póroch skla a zastavuje stekanie. Pretože sú kvapky vody na skle dlhšie, vysychajú, a tým vzniká ešte viac vodného kameňa, ktoré je zreteľne vidieť. Jediným riešením ako sa tomu vyhnúť je časté čistenie. V prípade, že vlastníte takýto kút odporúčame použiť šetrný čistiaci prostriedok určený výhradne na čistenie skiel.

Zušľachtené sklá

Ak by sme sa pozreli na sklenenú tabuľu pozreli z blízka, videli by sme že povrch je plný mikroskopických pórov, v ktorých sa zachytáva stekajúca voda. Výrobcovia sprchových kútov preto aplikujú už počas výroby na sklo antiplakovú ochranu v podobe tenkého filmu. Tento film pôsobí na skle ako štít. Sklo je vďaka tejto ochrane schopné brániť sa voči usadzovaniu nečistôt a vodného kameňa. Kvapky vody sa na skle nezachytávajú a bezprostredne po dotyku s povrchom stekajú dolu do prepadu vo vaničke. V dôsledku toho je značne uľahčená ďalšia údržba sklenených plôch sprchového kúta.

 

Účinky vody na sklo bez povrchovej úpravy

Účinky vody na sklo bez povrchovej úpravy

Účinky vody na sklo s povrchovou úpravou

Účinky vody na sklo s povrchovou úpravou

 

Povrchové úpravy výrobcov

V našej ponuke nájdete sprchové kúty a sprchové zásteny značiek HÜPPE, SANSWISS a RAVAK, pričom každý z týchto výrobcov má vlastnú technológiu úpravy skiel. Väčšina sprchových kútov je štandardne dodávaná s antiplakovou povrchovou úpravou.

RAVAK povrchová úprava AntiCalc

RAVAK AntiCalc®

SANSWISS Aqua perle

SANSWISS Aqua Perle

HUPPE Anti-Plaque

HÜPPE Anti-Plaque

 

 

 

 

 

 

Hlavné výhody povrchovej úpravy:

  • Súvislý vodu odpudzujúci film, ktorý vydrží na skle aj niekoľko rokov
  • Výrazne obmedzuje usadzovanie nečistôt a tvorbu vodného kameňa na skle
  • Sklo nie je treba tak často čistiť

Ponuku sprchových kútov, ktoré disponujú antiplakovou úpravou nájdete v našej ponuke Sprchové kúty .

 

Čistiace prostriedky vhodné pre sklá sprchových kútov

 

Napriek tomu, že povrchová úprava dokáže odviesť veľké množstvo kvapiek, aj to málo vody čo zostane môže zanechať stopy vodného kameňa. Veľká časť bežných dezinfekčných a čistiacich prostriedkov obsahuje chlór, kyseliny či iné agresívne látky. POZOR: Používaním neoverených prostriedkov môžete sprchové kúty vo vašej kúpeľni nenávratne poškodiť!

Je dobré si uvedomiť, že sprchový kút sa neskladá len zo skiel, ale aj zo spojovacích častí(kovových, plastových),pántov a tesnení. Preto výrobcovia ponúkajú vlastnú kúpeľňovú kozmetiku, vďaka ktorej máte garanciu účinku a bezpečnosti použitia pre všetky povrchy.

Spoločnosť SANSWISS ponúka 3 typy čistiacich prostriedkov GLASS CLEANER, POWER CLEANER a PROTECT CLEANER.

 

Spoločnosť HÜPPE odporúča pre udržiavanie svojich sprchových kútov univerzálny čistiaci prostriedok HÜPPE TOP Plus, ktorý je vhodný aj na pochrómované časti a sprchové vaničky. Najmä na umele sklo je určený prostriedok s názvom HÜPPE FLIP .

 

RAVAK ponúka nielen univerzálny odvápňovací čistič RAVAK Cleaner, ale aj prostriedok na obnovu antiplakovej úpravy RAVAK AntiCalc Condicioner .

 

Podrobnosti o jednotlivých výrobkoch nájdete priamo v popise produktu Čistiace prostriedky .

 

Stierky

 

K šikovným pomocníkom pri udržiavaní čistoty v kúpeľni patrí určite stierka. Používaním stierok po sprchovaní zbavíte sklo prebytočnej vody, a tak nedáte vodnému kameňu žiadnu šancu. Vaša kúpeľňa tak bude stále čistá a vy sa v nej budete cítiť ešte príjemnejšie.

TIP:  Ak vám záleží na dizajne a stierka by bola pre vás rušivý element, vhodným doplnkom sprchového kúta môže byť polička do sprchy s integrovanou stierkou.

Sanswiss WISCHER stierka

Sanswiss WISCHER stierka na sklo

Čistenie sprchových vaničiek

Sprchové vaničky nie sú tak opticky náchylné na usádzanie nečistôt. Z technických a hygienických dôvodov by ste mali občas sprchovú vaničku dôkladne vyčistiť. V prípade hladkých vaničiek a vaničiek s protišmykovou úpravou môžete s výhodou použiť šetrné univerzálne čističe uvedené vyššie.

Príďte si po odborné rady do našich štúdií – MAPA ŠTÚDIÍ.

Celú ponuku čistiacich prostriedkov nájdete v ponuke produktov v kategórii Čistiace prostriedky .