Úvod / Články / Tipy a rady / Obklady a dlažby – ako vyberať?

Obklady a dlažby – ako vyberať?

Obklad Melrose Decolines

Každá kúpeľňa má byť dokonalá. Mala by odrážať váš svet a osobnosť. Máte viac radi leto alebo zimu? Už len odpoveď na túto jednoduchú otázku vám napovie, ktorým smerom by ste sa mali uberať pri zariaďovaní kúpeľne. Ako je to možné? Ale začnime pekne od podlahy. Dlažba a obklady do kúpeľne!

Najlacnejšia dlažba a obklady do kúpeľne? Pozor!

 

Obklad a dlažba v kúpeľni patria k najdôležitejším prvkom pri zariaďovaní. Predstavte si obraz, umelecké dielo… Pri kúpeľňovej analógií obklad a dlažba symbolizujú plátno, to ostatné – kúpeľňový nábytok, sanita, batérie… to sú farby. Môžete mať tie najkvalitnejšie a najkrajšie farby, no bez kvalitného plátna a citu umelecké dielo nevytvoríte. Tak poďme si vybrať správny obklad a dlažbu do kúpeľne!

Obklady a dlažby

Akú farbu obkladu do kúpeľne?

 

Vraciame sa  k otázke zo začiatku článku. Máte radšej zimu alebo leto? Horúce letné tóny tropického ovocia sa hodia aj do malej kúpeľne bez okna, v ktorej ste mali doteraz stiesňujúci pocit. Ak je vám stále zima a milujete dlhé večerné kúpele vo vani, chladné tóny modrej, bielej či sivej nie sú pre vás veľmi vhodné. Farba má veľkú moc, ovplyvní atmosféru v celej miestnosti. Ak si v kúpeľni užívate radšej osviežujúce sprchy, pokojne si vyberte aj oceľovomodrý obklad, pravdepodobne máte športového ducha a aktívny životný štýl.

Farby, ktoré opticky zohrejú kúpeľňu:

žltá, béžová, červená

Chladné, osviežujúce farby do kúpeľne:

modrá, sivá, biela

 

Kvalita je na prvom mieste!

 

Medzi zákazníkmi často panuje názor, že pri značkových produktoch platíme za značku. Je to však hlúposť! Značkový produkt znamená prvotriedne materiály, špičkové technológie a dokonalý dizajn, ktorý je nielen efektný, ale najmä funkčný. “Značková” kúpeľňa za výhodnú cenu nie je utópia. Rovnako, ako si môžete v outletovej predajni kúpiť značkové tričko v zľave, tak isto si môžete kúpiť aj značkový obklad za nižšiu cenu.  Neznamená to, že je nekvalitný alebo poškodený.

Keramika alebo gres – mat alebo lesk

 

Pred nákupom si svoju kúpeľňu dobre prehliadnite, zmerajte, zaznačte odpad, elektrické zásuvky, prívody vody, okná a dvere.

V malých kúpeľniach bez okien alebo v bytoch je veľmi výhodné obložiť steny kúpeľne čo najvyššie pre vyššiu vlhkosť vzduchu a s tým spojený výskyt plesní. Obložené steny sa neuveriteľne ľahko udržiavajú (ak si zvolíte kvalitný obklad a rekonštrukciu prenecháte odborníkom). Existujú aj úpravy stien, ktoré sú umývateľné alebo odolné voči vlhkosti, no obkladačky sú obkladačky.

Dlažba by mala byť v prvom rade protišmyková. Pri prvotriednych značkových kúpeľniach si môžete byť týmto faktorom úplne istí. Dbajte na bezpečnosť! Ak na nekvalitnú dlažbu stúpite bosým mokrým chodidlom pri troške neopatrnosti môžete veľmi ľahko prísť k úrazu. Protišmykové vlastnosti dlažieb sa označujú hodnotami R9 – R13. Tieto hodnoty budú bližšie opísané nižšie.

Aktuálnu ponuku obkladov a dlažieb si môžete prezrieť na stránke MyBath – Obklady a dlažby.

 

Keramická dlažba alebo gres?

Gres je umelo vytvorený materiál – zmes drveného kmeňa a spojovacích zmesí zlisovaných pri vysokej teplote. Na prvý pohľad svojou štruktúrou pripomína keramiku alebo prírodný kameň.  Je odolný, pevný, oteruvzdorný. Keramická dlažba sa vyrába – vypaľuje, v peciach pri vysokej teplote. Na jej povrchu je glazúra v matnom alebo lesklom prevedení, ktorá zlepšuje jej technické vlastnosti aj vizuálne.

Mat alebo lesk?

Páči sa vám matná, lesklá alebo pololeská úprava dlažby či obkladu, tzv. lapatto? Je to naozaj iba vec vkusu. Lesklý materiál často odradí zákazníka, pretože sa obávame, že je na ňom vidieť každá nečistota. No kým z lesklého povrchu ju zotriete jedným ťahom, matný povrch sa ťažšie udržiava. Kompromisom je lapatto, preleštený materiál, ktorý v sebe spája výhody lesklých a matných obkladačiek.

Dôležitá je aj pórovitosť dlažieb alebo obkladu. Lacné obkladačky sú často pórovité a nasávajú do seba nečistoty, ktoré z pórov dostanete len veľmi ťažko.

Abita Quattro dlažba matná

 

Veľký alebo malý obklad?

 

Platí jednoduchá matematika, veľké obkladačky priestor zväčšujú, malé zmenšujú. Ak máte malú kúpeľňu a milujete drobnú mozaiku, zvoľte si ju maximálne na jednom malom prvku, napríklad okolo zrkadla, aby ste sa zbytočne neobrali o vzácne centimetre.

Neviete aké dlaždice zvoliť? Príďte si po radu do štúdií po celom Slovensku – MAPA ŠTÚDIÍ.

 

Technické označenia

 

Akostná trieda: Existujú až tri akostné triedy. Odporúčame vám však loviť vo vodách prvej triedy, maximálne druhej. Dlažby a obklady sa líšia v kalibrácií, teda rozmeroch kociek, farbe a často sú produkty z nižších tried (s vyšším číslom) aj povrchovo poškodené.

Kaliber: Možná odchýlka medzi najväčšou a najmenšou dlažbou v balení. Pri výrobe obkladov a dlažieb je povolená odchýlka, ktorá sa udáva v percentách. Čim nižšie percento, tým sú dlaždice rozmerovo totožnejšie.

Nasiakavosť: Udáva sa v percentách. Čím nižšia, tým lepšie.

Retifikovaný obklad: Pri výpale môže byť obklad mechanicky upravovaný rezaním alebo brúsením, čím vznikne ostrá rovná hrana. Takýto obklad alebo dlažbu je možné pokladať s menšou škárou ako nerektifikovaný.

Dekorácia, listela: V jednej sérií obkladačiek nájdete okrem rôznych rozmerov aj obklad s dekoráciami, vzormi alebo rôzne dekoračné listely, teda úzke pásy obkladačky, často zdobené, ktoré sa používajú na skrášlenie kúpeľne. Ak však máte malú kúpeľňu, s dekoráciami a vzormi opatrne, aby ste si priestor zbytočne nezmenšili.

PEI: Údaj PEI označuje odolnosť glazúry dlažby a udáva sa od 1 do 5. Čím vyššie číslo, tým viac je dlažba odolná proti opotrebovaniu.

I. – veľmi nízke zaťaženie – Väčšinou sa táto skupina odporúča pre obklady.

II. – nízke zaťaženie – Pri dlažbách určených napr. pre kúpeľne, sprchy a v miestnostiach s nízkym zaťažením.

III. – stredné zaťaženie – Pre podlahy v obytných priestoroch v spálniach, hotelových izbách kúpeľniach atď.

IV. – vysoké zaťaženie – Dlažba v kuchyniach, kanceláriách, hoteloch a na terasách atď.

V. – veľmi vysoké – Vhodné pre dlažby do pohostinstvách, vstupných priestoroch, kanceláriách, predajniach a školách.

Protišmyk: Poznáme niekoľko tried protišmyku. Konkrétne sú to triedy R9, R10, R11, R12, R13. Delia sa hlavne podľa max. uhla sklonu, do ktorého je možné dlažbu položiť, pričom nebezpečenstvo šmyknutia zostáva malé.

Trieda protišmyku dlažieb - Trieda R9

Trieda R9 – uhol sklonu 6-10° – nízky súčiniteľ adhézneho trenia, interiér (vstupné priestory, schody, lekárske ordinácie, jedálne,..)

Trieda protišmyku dlažieb -Trieda R10

Trieda R10 – uhol sklonu 10-19° – normály súčiniteľ adhézneho trenia, interiér/exteriér (kaviarne, sanitárne priestory,.. )

Trieda protišmyku dlažieb -Trieda R11

Trieda R11 – uhol sklonu 19-27° – zvýšený súčiniteľ adhézneho trenia, exteriér (terasy, okolie bazénov , autodielne, laboratóriá,..)

Trieda protišmyku dlažieb -Trieda R12

Trieda R12 – uhol sklonu 27-35° – vysoký súčiniteľ adhézneho trenia, špeciálne priestory (požiarne stanice, chladiarne, ČOV)

Trieda protišmyku dlažieb -Trieda R13

Trieda R13 – uhol sklonu >35° – veľmi vysoký súčiniteľ adhézneho trenia, špeciálne priestory (požiarne stanice, prevádzky spracovania materiálov)

Ak máte prvý krok za sebou a vybrali ste si vhodný obklad a dlažbu do kúpeľne, nepokazte ich pokládku. Oslovte odborníkov, ktorí danej problematike rozumejú, aby ste o dva roky nemuseli rekonštruovať zrekonštruované.

Náš tip: Pri voľbe množstva myslite na rezervu. Ak si zmeriate, koľko obkladu potrebujete, pripočítajte ešte cca 15%, v závislosti od členitosti kúpeľne. Pri neskoršom dokupovaní dlaždíc a prípadných opravách hrozí, že narazíte na mierne farebné odchýlky, prípadne sa daný model už nebude vyrábať.

Kompletnú ponuku obkladov a dlažieb nájdete na našej stránke v sekcii Produkty – Obklady a dlažby .

Navštívte naše štúdio a presvedčte sa o vlastnostiach kvalitných dlaždíc – MAPA ŠTÚDIÍ .